Hoe maak ik een credit factuur? Automatisch of handmatig

Handmatig credit factuur aanmaken

Zoek de order waar het om gaat.

Kies in het menu voor Crediteren...

Er zal nu een nieuw menu openen, er wordt nog niks aangemaakt.

Nu kom je in een nieuw menu waar je kan aangeven wat je wilt crediteren.

Bijvoorbeeld het hele bedrag, een deel van het bedrag of bijvoorbeeld alleen de BTW.

Of alleen 1 van de artikelen die zijn gekocht.

Je kunt kiezen of je het hele bedrag wilt crediteren of een deel van het bedrag. Kan ook per artikel worden bepaald.

Wanneer het klopt, druk rechtsboven op Aanmaken en naar creditfactuur

Er wordt pas een creditfactuur aangemaakt als je klikt op de knop

Nu kom je bij de creditfactuur uit. We voegen de tekst toe dat het gaat om een creditfactuur, met referentie naar het originele factuurnummer.

Voorbeeld van een creditfactuur

Je kunt de creditfactuur nu downloaden, mailen naar de klant, etc.

Automatisch creditfacturen laten aanmaken (en versturen)

Het bovenstaande proces kunnen wij ook automatisch laten uitvoeren voor volledig verwerkte retours.

Dit zijn retours die door bol als volledig verwerkt zijn aangemerkt in de API. Dit betekent dat het volledige bedrag door bol wordt teruggestort. Nu kan er dus een creditfactuur worden aangemaakt, want de originele bestelling is als het ware "geannuleerd".

Dit zet je aan in de Instellingen > Factuurinstellingen > Credit-factuurinstellingen.

Je kunt kiezen voor automatisch aanmaken en/of verzenden.

Als je automatisch wilt laten mailen, kies dan een mail inhoud (blauw omlijnde knop "Kies template")

Vergeet als laatste niet om te klikken op opslaan, linksonder.

In de Instellingen > Factuurinstellingen > Credit-factuurinstellingen kun je kiezen voor automatisch aanmaken en/of verzenden van creditfacturen.